Koemelkallergie en Reflux
Een koemelkallergie en reflux gaan vaak gepaard. Maar wat is het nu eigenlijk en hoe herken je dit?
Koemelkallergie
Een koemelkallergie is een allergie voor koemelkeiwitten. Wanneer kinderen koemelk binnenkrijgen reageert hun afweersysteem op de eiwitten van koemelk. In sommige gevallen maakt het lichaam dan antistoffen aan, deze antistoffen zijn terug te herleiden in het bloed.
Wanneer je bij deze kinderen zou bloedprikken zou je dus antistoffen vinden. Dit type koemelkallergie noemt men IgE-gemedieerde allergie en op deze allergie kun je je kind dus laten testen.
Symptomen van dit type allergie zijn:
- Huidsymptomen zoals jeukende huiduitslag, netelroos en zwelling van de lippen, tong of aangezicht.
- Gastro-intestinale symptomen zoals buikpijn, braken en diarree.
- Hooikoortsachtige symptomen zoals niezen en een jeukende, lopende of verstopte neus.
- Problemen met ademhalen.
Deze symptomen treden altijd vrij snel na inname op. Het kan verschillen van enkele minuten tot enkele uren na inname van de koemelk. Het is belangrijk om acuut te handelen, in sommige gevallen kan inname namelijk leiden tot een levensbedreigende situatie en is onmiddellijke medische hulp vereist.
Echter bestaat er ook een Niet-IgE-gemedieerde koemelkallergie. Hierbij is het veel moeilijker om te achterhalen dat het om een allergie gaat aangezien je dit niet kunt testen maar puur aan de hand van symptomen moet vaststellen.
Symptomen die kunnen opspelen bij dit type allergie zijn:
- Symptomen van het koliek-type (hevige krampen).
- Huidsymptomen zoals eczeem en jeuken.
- Reflux.
- Gastro-intestinale symptomen zoals ongewone stoelgang, buikpijn en constipatie.
Nowi
Naast deze twee types, kunnen kinderen ook een gemengde allergische reacties vertonen, waarbij ze symptomen hebben van zowel IgE-gemedieerde als niet-IgE-gemedieerde allergie. Dit was bij Nowi het geval. Toen wij noodgedwongen met de borstvoeding moesten stoppen vanwege te weinig productie, begonnen de eerste problemen op te spelen. In eerste instantie vooral niet-Ige-gemedieerde symptomen zoals reflux en krampen. Gelukkig hadden wij een huisarts die veel begrip toonde en werden wij ook in het ziekenhuis snel geholpen en werd ons Neocatevoeding voorgeschreven. Dit is een voeding op basis van aminozuren en volledig vrij van koemelkeiwitten. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Pepti, deze voeding bevat weliswaar verknipte koemelkeiwitten, maar is niet volledig vrij van koemelk. Deze potten voeding worden vergoed door de zorgverzekering, echter is de voorwaarde wel dat er geregeld een provocatie test wordt uitgevoerd.
Open provocatie:
Een test waarbij een koemelk wordt toegevoegd en gekeken wordt of het kind hierop reageert.
Blinde provocatie:
Twee dagen wordt er getest en men weet niet van tevoren op welke dag er koemelk wordt toegevoegd.
Tijdens de provocatie vertoonde Nowi ook andere klachten, ze kreeg namelijk galbulten. Dit is juist een symptoom dat bij een IgE-gemedieerde allergie past en dus te herleiden zou moeten zijn in het bloed. We werden daarom ook direct doorverwezen om bloed te gaan prikken, waarin inderdaad antistoffen werden aangetroffen. We kregen instructies bij wat te doen als ze toch koemelk zou binnen krijgen en een drankje mee naar huis dat we meteen moesten toedienen als ze koemelk zou binnen krijgen.
Diagnose
Het is ontzettend moeilijk om de diagnose koemelkallergie vast te stellen. Een veelvoorkomende misopvatting is dat men kinderen met een koemelkallergie aanziet voor 'huilbaby's'. Kijk goed naar je kind en volg vooral je moedergevoel. Je moedergevoel zit vrijwel altijd goed. Wanneer jij aanvoelt dat er iets niet oké is klopt dit ook meestal. Ga naar de huisarts, vraag een doorverwijzing, sta erop! En laat je vooral niet 'afschepen'.
In de meeste gevallen is het ook een vereiste om een bepaald traject te doorlopen voordat je een medische verklaring krijgt en de potten voeding vergoed krijgt. Het is een moeilijke situatie waar in mijn ogen nog te weinig begrip en aandacht voor is.
Tips
Onderstaande tips heb ik persoonlijk veel baat bij gehad.
Facebookgroepen:
In deze groepen kun je vragen stellen, veel verhalen van andere lotgenoten lezen, maar vooral ook je wel of niet herkennen in de verhalen en zodoende erachter komen of je kindje wel/niet een koemelkallergie heeft.
Indikken:
De voeding indikken met Gelilact. Dit is een indikmiddel dat men in Nederland niet kent, maar in België wel te verkrijgen is. In Nederland kent men alleen Nutriton (Johannes brood pitmeel) echter zorgt dit bij heel veel kinderen voor obstipatie. Met indikken voorkom je dat de voeding omhoog komt, vooral bij Neocate is dit erg fijn omdat dit een hele dunne en vloeibare voeding is. Je kunt Gelilact hier bestellen.
Koemelkvrije voeding:
Spreekt uiteraard voor zich, maar verdiep je ook in de voeding die je voorgeschreven krijgt en of deze ook echt volledig vrij is van koemelkeiwitten (Pepti is dit bijvoorbeeld niet). Mocht je de voeding niet vergoed krijgen maar wel merken dat je kind het veel beter doet op koemelkvrije voeding, kijk dan eens op deze facebook pagina. Hier worden potten voeding tegen een gereduceerd tarief aangeboden.
Medicatie:
Indien je kind last heeft van (verborgen) reflux vraag dan medicatie(Nexium). Medicatie voorkomt niet dat de melk omhoogkomt, maar neemt wel het zuur weg, zodat de slokdarm de tijd krijgt om te herstellen en je kind minder pijn heeft.
Hulpmiddelen bij reflux
Zorg dat je kind zoveel mogelijk in een rechte positie wordt gehouden (niet liggend), verhoog het bedje aan de hoofdkant door er bijvoorbeeld boeken onder te leggen of kies voor een co-sleeper die je schuin kunt zetten. Daarnaast vinden kindjes met reflux het fijn om gedragen te worden, het is dus absoluut een meerwaarde om een draagzak aan te schaffen, zodat je zelf ook af en toe je handen vrij hebt.
Neem je rust en zorg goed voor jezelf
Probeer echt goed voor jezelf te zorgen. Het kan namelijk een hele zware en slopende periode zijn. Zowel fysiek als mentaal. Probeer daarom goed je rust te nemen op momenten dat dit mogelijk is, je kindje heeft er immers niets aan wanneer je er zelf aan onderdoor zou gaan. En vraag ook vooral om hulp wanneer dit nodig is.
Wij zijn geen artsen en niet medisch onderlegd. Wij stellen geen diagnoses, behandelen niet, schrijven geen medicatie voor en geven geen medisch advies. Het is aan te raden bij medische klachten of voorgeschreven medicatie altijd eerst de huisarts of behandelend arts te raadplegen voordat je gebruik maakt van etherische oliën. Daarnaast zijn wij niet aansprakelijk voor schade, direct of indirect, als gevolg van het gebruik van informatie op deze website.